Mr ROMAN DUBOV – PAFOS FC CHAIRMAN – 1st INTERVIEW OF THE SEASON

(GR)

Η νέα σεζόν ξεκίνησε, πώς αξιολογείτε τη μεταγραφική περίοδο; Είναι όλα έτοιμα για τη νέα σεζόν; Είστε ευχαριστημένος από το ξεκίνημα;

Το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε από την προετοιμασία και πόσο έτοιμοι θα είμαστε μόνο στο τέλος της σεζόν μπορούμε να το πούμε. Μόνο το τελικό αποτέλεσμα θα δείξει πόσο καλά κάναμε τη δουλειά μας. Ωστόσο, έχουμε λίγη αισιοδοξία. Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία και πολλοί παίκτες έχουν μείνει στην ομάδα έχοντας μακροχρόνια συμβόλαια. Ενισχύσαμε τις θέσεις που θεωρούσαμε ότι πάντα πρόβλημα. Πήραμε μερικούς παίκτες με προοπτική. Ελπίζουμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Ποιοι στόχοι έχουν τεθεί για την ομάδα για τη φετινή σεζόν; Υπάρχουν θέσεις που θα θέλατε να αλλάξετε ή να ενδυναμώσετε; Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;

Όπως είπα και πριν δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της 5ης και της 12ης θέσης, στο ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο ένας στόχος και αυτός είναι ο τίτλος του Πρωταθλητή. Όταν ήρθαμε στην Πάφο, είπαμε ότι μέχρι την 6η χρονιά θα δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα μπορεί να παλέψει για το πρωτάθλημα. Έτσι, όλοι οι στόχοι και οι σκέψεις μας για τη φετινή σεζόν επικεντρώνονται στο να είμαστε στην κορυφή και θα δουλέψουμε για αυτήν την ευκαιρία με μόχθο.

Όσον αφορά την ενίσχυση της ομάδας, τώρα εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε τα συμβόλαια με παίκτες που έχουμε ήδη, αλλά δεν βιαζόμαστε, θέλουμε να δούμε πώς θα αποδώσουν τους επόμενους δύο μήνες. Ο κύκλος των 5-6 παικτών έχει καθοριστεί και θα επανέλθουμε σε αυτούς με προτάσεις το επόμενο διάστημα. Για την επόμενη χρονιά έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε την ομάδα και ήδη δουλεύουμε πάνω σε αυτό.

Φέτος κάνατε μια εξαιρετικά ακριβή μεταγραφή ενός παίκτη που έκανε ιστορικό ρεκόρ για την Πάφο. Πώς συνέβη? Ποιος είναι ο λόγος για αυτό;

Φέτος μείναμε στον ίδιο προϋπολογισμό με πριν. Ο προϋπολογισμός για μισθούς και αθλητική δραστηριότητα έχει αλλάξει το πολύ κατά 5-7%, απλώς κάναμε τη δουλειά μας με περισσότερη ποιότητα. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων του Προπονητικού Κέντρου, του ξενοδοχείου, του γραφείου, των γηπέδων, αν και δεν σταματάμε την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, φέτος αυτές οι δαπάνες έχουν μειωθεί. Αυτό μας έδωσε κάποια εφεδρικά χρήματα που αποφασίσαμε να ξοδέψουμε σε παίκτες που θα ενισχύσουν πραγματικά κάποιες θέσεις. Έχουμε ακόμα τους πόρους για να αγοράσουμε έναν επιθετικό παίκτη, έναν εξτρέμ και έναν κεντρικό αμυντικό κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Μέχρι τότε θα δούμε επίσης αν χρειάζεται να καλύψουμε άλλες θέσεις.

Τι σχεδιάζετε σε επίπεδο υποδομών; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι σκέψεις;

Το κύριο μέρος των εργασιών στο προπονητικό κέντρο ολοκληρώθηκε και μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις με 2 υβριδικά γήπεδα, γήπεδο 5X5, γήπεδα ποδοσφαίρου και βόλεϊ με άμμο, γήπεδο padel, ιατρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αποκατάστασης, σάουνα και γυμναστήριο. Το μόνο που απομένει είναι η μετεγκατάσταση των γραφείων και η κατασκευή πρόσθετου χώρου γραφείων για τους αναλυτές, τους σκάουτερ και τη διοίκησή μας. Σχεδιάζουμε επίσης να προσθέσουμε σπα για παίκτες, κρυοθεραπεία και γυμναστήριο για την Κ19 και την ακαδημία. Όπως και ότι θα ανοίξουμε καινούργια καφετέρια και θα φτιάξουμε πάρκινγκ για τους γονείς για περισσότερη διευκόλυνση. Σκεφτόμαστε επίσης να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κέντρο για τους νεότερους παίκτες μας – τη βάση για να τους δώσουμε την ευκαιρία να προπονηθούν στις καλύτερες εγκαταστάσεις.

Ποια είναι η κατάσταση με το Στάδιο ‘’Στέλιος Κυριακίδης’’; Είδαμε την ανακοίνωση του ΚΟΑ ότι το γήπεδο θα κλείσει, τι γνωρίζετε για αυτό;

Ουσιαστικά έχουμε υποβάλει αίτηση στον ΚΟΑ για άδεια ανακατασκευής του γηπέδου με το να το χρηματοδοτήσουμε πλήρως μόνοι μας πριν από 6 μήνες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση σε αυτό το αίτημα. Δυστυχώς, εκατομμύρια που σχεδιάζαμε να επενδύσουμε μένουν περιττά από το κυπριακό αθλητισμό. Δεν έχουμε πλέον την ευκαιρία να περιμένουμε απάντηση, οπότε ψάχνουμε να αγοράσουμε μια ανεξάρτητη γη και να φτιάξουμε ένα ανεξάρτητο γήπεδο.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΚΟΑ ανακοινώνει ότι θα πρέπει να απελευθερώσουμε το γήπεδο δείχνει τη στάση τους απέναντι στους φιλάθλους της Πάφου. Ειδικά όταν συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που άρχισαν να προσέρχονται στο γήπεδο περισσότερα από 6.000 άτομα, όταν η ομάδα βρίσκεται σε θετική κατεύθηνση, όταν το ποδόσφαιρο στην Πάφο αναπτύσσεται, όταν καλούνται περισσότεροι νέοι παίκτες στην Εθνική ομάδα. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται εσκεμμένα, αλλά η στιγμή επιλέχθηκε κατάλληλα για να μεγιστοποιηθεί η ζημιά.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ και όλοι οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς δεν μπορούν να αγνοήσουν τον ‘’στρατό’’ των φιλάθλων, καθώς το ποδόσφαιρο υπάρχει για αυτούς και μόνο για αυτούς.

Εάν πρέπει να φύγουμε – δεν πειράζει, είμαστε έτοιμοι για αυτό. Καταλαβαίνουμε αυτές τις καταστάσεις και τα ‘’υπόγεια νερά’’. Κάποιος θέλει να παίξουμε το δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος όταν θα παλέψουμε για πρωτάθλημα και Ευρώπη στο γήπεδο κάποιου άλλου χωρίς την υποστήριξη των φιλάθλων μας. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό, ελπίζουμε να είναι και οι οπαδοί μας. Θέλω όμως να καταλάβουν όλοι, αν φύγουμε από το ‘’Στέλιος Κυριακίδης’’ δεν θα επιστρέψουμε ποτέ για να παίξουμε επίσημα παιχνίδια εκεί.

Του χρόνου θα γίνει η γενική συνέλευση της UEFA στην Κύπρο και αν ο πρόεδρος δείξει στο συνέδριο τα γήπεδα Τσίρειο, Μακάριο και Στέλιος Κυριακίδης και μετά πάει σε όλα τα γήπεδα της 2ης κατηγορίας, θα δείξει σε τι κακή κατάσταση βρίσκονται στην πραγματικότητα οι υποδομές μας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Σωματείο, έχουμε δουλέψει ανοιχτά και τίμια και δεν ζητήσαμε βοήθεια από την κυβέρνηση, ούτε χρησιμοποιήσαμε κανένα κρατικό ταμείο ακόμα και για την ακαδημία. Βασιζόμαστε μόνο στον επαγγελματισμό μας και στον εαυτό μας.

Κάνατε προσπάθεια να μιλήσετε με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας; Έχει προσφέρει κάποια βοήθεια;

Φαίνεται ότι ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας είναι δυστυχώς απασχολημένος με άλλα θέματα. Φαίνεται ότι η Πάφος δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για εκείνον. Όπως θυμάμαι, τα τελευταία χρόνια δεν παρακολούθησε ούτε ένα παιχνίδι της Πάφου. Πιστεύω ότι αν για τόσο καιρό δεν μας έχουν προσφέρει κάποια βοήθεια, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να την περιμένουμε σύντομα.

Η σεζόν μόλις ξεκίνησε, αλλά όλοι μιλούν ήδη για διαιτητικά λάθη και για όσα πρέπει να αλλάξουν. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Έχουμε δηλώσει τη θέση μας για αυτό εδώ και πολλά χρόνια και παραμένει η ίδια. Πιστεύουμε ότι το επίπεδο της διαιτησίας πρέπει να βελτιωθεί. ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει σωστά. Όπως αναφέραμε, πρέπει να προσκαλέσουμε ξένους διαιτητές και να τους δώσουμε την ευκαιρία να συνεργαστούν με ντόπιους διαιτητές για να ανεβάσουν το επίπεδο με τη βοήθεια ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και κοινής δουλειάς. Βλέπουμε επίσης μια μεγάλη ευκαιρία στους Κύπριους διαιτητές να εργαστούν στο εξωτερικό, να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους  και να αποκτήσουν εμπειρία από εκεί.

Η προσωπική μου άποψη για τον Μάζιτς είναι πιο θετική. Επί της εποχής του, βλέπουμε κάποιες θετικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ένας 24χρονος διαιτητής ήρθε να κρίνει την υψηλότερη κατηγορία, ένας 26χρονος διαιτητής προβιβάστηκε. Δουλεύει για να αλλάξει την αντίληψη της διαιτησίας. Εκτός από τους ορισμούς για τους αγώνες, όλο το σύστημα να είναι πιο ανοιχτό και διαφανές, να γνωρίζουν όλοι τι συμβαίνει. Το πιο σημαντικό θέμα στην ομοσπονδία γιατί πολλοί σύλλογοι είναι δυσαρεστημένοι είναι ότι παρά το γεγονός ότι δηλώνει και υπόσχεται ένα πράγμα, η ομοσπονδία κάνει το εντελώς αντίθετο. Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος πιστεύει ότι εμείς με τις επενδύσεις και τους στόχους μας δεν το αξίζουμε αυτό. Αυτή τη στιγμή, η Ομοσπονδία δεν επενδύει σε ποδόσφαιρο και ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όλα αυτά βαρύνουν τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες των ομάδων που θέλουν να δουν πιο ξεκάθαρες και σωστές αποφάσεις και προστασία των οικονομικών τους συμφερόντων.

Υπάρχουν λίγοι νέοι επενδυτές στο κυπριακό ποδόσφαιρο, για παράδειγμα στον Ακρίτα, τον Άρη, την Καρμιώτισσα, τον Ύψωνα. Τι πιστεύετε για αυτό ως οι πρώτοι ξένοι επενδυτές εδώ;

Όπως έχετε δηλώσει, ήμασταν η 1η επένδυση στο κυπριακό ποδόσφαιρο και δεν είναι μυστικό ότι επικοινώνησαν μαζί μας οι επενδυτές του Άρη και του Ακρίτα σχετικά με το ενδιαφέρον και την επένδυσή τους στο κυπριακό ποδόσφαιρο και προσφέραμε τις συμβουλές και την καθοδήγησή μας με βάση τα 6 χρόνια μας εμπειρίας στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Πιστεύουμε ότι εάν ο κόσμος έρθει με τις σωστές προθέσεις, θέσει στόχους και στρατηγικές για τη βελτίωση των υποδομών, των ακαδημιών και του ποδοσφαίρου συνολικά- θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και δεν πρέπει να βλέπουν εθνικότητες ή να έχουν προκαταλήψεις απέναντί ​​τους. Όπως λένε, δεν πρέπει να ευχαριστούμε τους φίλους μας, αλλά τους αντιπάλους μας, καθώς μόνο μέσα από τον ανταγωνισμό μεγαλώνουμε. Όντας σε ανταγωνισμό με συλλόγους όπως η Ομόνοια, η ΑΕΚ, ο ΑΠΟΕΛ, ο Απόλλωνας και άλλες ομάδες, η Πάφος έχει βελτιώσει το επίπεδό της και φυσικά είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την απαραίτητη προσοχή, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία προέρχονται, θα πρέπει να έχουν ένα σημαντικό οικονομικό υπόβαθρο και να παρέχουν κατάλληλες εγγυήσεις ότι η ποδοσφαιρική ομάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και δεν θα γίνει μέσο προσωπικής έκφρασης ή στιγμιαία φιλοδοξία.

Βλέπουμε πολλές δραστηριότητες γύρω από το Σωματείο αυτή τη στιγμή – μέσα ενημέρωσης, τραγουδιστές, καλλιτέχνες. Η προσέλευση έχει αυξηθεί, πώς μπορείτε να το σχολιάσετε;

Είναι η πρώτη χρονιά που δείξαμε για πολύ καιρό ότι είμαστε ομάδα που δεν λέει πολλά αλλά αντίθετα δείχνει με πράξεις και η Πόλη αρχίζει να πιστεύει σε εμάς. Το καλύτερο PR δεν είναι αυτό που μιλάς για τον εαυτό σου, αλλά αυτό που λέει ο κόσμος. Είμαστε ευγνώμονες στους χορηγούς και τους υποστηρικτές μας που έρχονται και μας υποστηρίζουν και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε θετικοί και είμαστε σίγουροι για τις δυνατότητές μας. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια μακρά διαδικασία μπροστά μας και δεν έχουμε κάνει ακόμη τεράστιες επιτυχίες, αλλά προχωράμε σταδιακά και αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Καταλαβαίνουμε ότι πίσω μας έχουμε έναν τεράστιο αριθμό οπαδών που αποτελείται από ενήλικες και παιδιά από την Πόλη και τις γύρω περιοχές. Μας πεισμώνουν, δείχνουν ότι νοιάζονται και είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν.

Βλέπουμε λιγότερους Κύπριους παίκτες στην ομάδα και ακόμα και στην Κ19 πλέον υπάρχουν περισσότεροι ξένοι παίκτες. Τι μπορείτε να πείτε για αυτό;

Ναι, δυστυχώς, ήταν δύσκολο για τα παιδιά μας στην Κύπρο να πάρουν θέση στην ομάδα και αποφασίσαμε ότι ήταν πιο δίκαιο και πιο ωφέλιμο για τους παίκτες και το κυπριακό ποδόσφαιρο συνολικά, να τους αφήσουμε να πάνε στις άλλες ομάδες για να παίρνουν συμμετοχή. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου αναπτύσσεται στην Πάφο και είναι δύσκολο για αυτούς να ανέβουν στην πρώτη ομάδα.

Όσον αφορά την Κ19 – πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο των παικτών στην ομάδα. Η ακαδημία δεν λειτουργούσε σωστά τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχαμε μεγάλη επιλογή παικτών από την περιοχή. Αυτό έκανε το επίπεδο αρκετά χαμηλό και για να γίνει ανταγωνιστικό πρέπει να χτίσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπου οι παίκτες μπορούν να αναπτυχθούν. Η Κ19 είναι ήδη επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τα δικά της προβλήματα, στόχους και συγκεκριμένες προπονήσεις. Θέλουμε να βλέπουμε αποτελέσματα, ξοδεύουμε 60-70 χιλιάδες ανά παίκτη τον χρόνο και θέλουμε αυτά τα χρήματα να επενδυθούν σωστά.

Κανείς δεν μιλάει για καταστάσεις όπως αυτές που είχαμε πρόσφατα με την Κ19, όταν τα τελευταία παιχνίδια σε 5 παίκτες μας απλά δε δόθηκε άδεια από το στρατό για τους αγώνες. Πώς μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματισμό όταν απλά δεν έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν και να παίξουν. Ακόμα κι αν μείνουν στην ομάδα μας, δεν νομίζω ότι θα έχουν κάποια πρόοδο σε ένα χρόνο αν προπονούνται δύο φορές την εβδομάδα αντί για δύο φορές την ημέρα και δεν αγωνίζονται. Δυστυχώς, αυτή είναι η διαδικασία που συνεχίζεται, αλλά προσπαθούμε να την αλλάξουμε.

Σε σύγκριση αν δούμε την Κ17, η ομάδα πήγε στο τουρνουά της Ισπανίας, είχε ισοπαλία με την ομάδα της Μπαρτσελόνα με παίκτες που γεννήθηκαν το 2005-2006 για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου και είχε ισοπαλία με την Κάντιθ και κέρδισε με την επίλεκτη ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος. Βλέπουμε την πρόοδο. Φέτος είναι η πρώτη φορά που κλήθηκαν 6 παίκτες της ακαδημίας μας στις εθνικές ομάδες νέων. Προσπαθούμε να επιβάλουμε ένα συγκεκριμένο στυλ λειτουργίας στην ακαδημία μας ως προς την προπονητική διαδικασία και τη μεθοδολογία και περιμένουμε να ανέβει ακόμα περισσότερο το επίπεδο.

Ετοιμαζόμαστε επίσης για ένα λανσάρισμα μιας μοναδικής καμπάνιας «10 Εβδομάδες με τα αστέρια» μαζί με την Korantina Homes. Η εκστρατεία αυτή θα φέρει 10 αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να επισκέπτονται την ακαδημία με προπονήσεις και masterclasses κατά τη διάρκεια 10 εβδομάδων.

Επιπλέον, φέτος θα στείλουμε την πλειοψηφία της προπονητικής ομάδας της Ακαδημίας για πρακτική άσκηση σε άλλους συλλόγους προκειμένου να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία.

Επιπλέον με στόχο την ανάπτυξη της Ακαδημίας είναι ότι θα πραγματοποιήσουμε 2 τουρνουά με τη συμμετοχή των διεθνών ομάδων στην Πάφο και οι ομάδες της Ακαδημίας θα συμμετάσχουν επίσης σε 3 διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Και έχουμε ήδη κάνει το δικό μας για να κάνουμε το Σωματείο επαγγελματικό!

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του συλλόγου; Υπάρχουν θέματα εκτός ορίων;

Το κύριο σύνθημα της ομάδας μας, το οποίο προσωπικά ακολουθώ σε κάθε πτυχή, είναι «Αν θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι, θα βρεις τον τρόπο. Αν δεν το κάνεις, θα βρεις μια δικαιολογία». Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε το Σωματείο μας, τους ανωτέρους μας και τους συνομηλίκους μας. Το Σωματείο έρχεται πρώτο. Μπορεί να φύγουμε, αλλά η ομάδα μένει. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είναι η ομάδα στην κορυφή από κάθε άποψη. Πάντα αναζητούμε μια ευκαιρία να τα πάμε καλύτερα στη δουλειά μας. Μας ενδιαφέρει η προσωπική εμφάνιση, είμαστε το πρόσωπο του Σωματείου και δίνουμε το παράδειγμα.

Φυσικά, υπάρχουν θέματα που είναι εκτός ορίων. Δεν μιλάμε για πολιτική, θρησκεία, φυλή ή εθνικότητα. Είμαστε μια οικογένεια. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του και ο καθένας έχει το δικαίωμα να τον σέβονται. Δεν συζητάμε ούτε για ποδοσφαιρικές αποφάσεις. Εστιάζουμε στη δική μας δουλειά και στα προσωπικά μας καθήκοντα.

Ποιο θεωρείς το υψηλότερο επίτευγμα και το καλύτερο αποτέλεσμα με τον σύλλογο τα τελευταία 3 χρόνια;

Χθες σταμάτησα για ένα δείπνο στο εστιατόριο και με πλησίασε ένας οπαδός μας που λεγόταν Μιχάλης, ο οποίος κλαίγοντας μας ευχαριστούσε για αυτό που κάνουμε για τη ομάδα. Είπε ότι ήταν μεγάλη τιμή και ευτυχία για τους οπαδούς που ανεβάζουν τον σύλλογο μαζί, ότι καταλαβαίνουν ότι ένας ή δύο άνθρωποι δεν μπορούν να μεγαλώσουν την ομάδα και απαιτείται η υποστήριξη ολόκληρης της πόλης. Είπε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει την υποστήριξή του σε οποιαδήποτε στιγμή.

Είναι τέτοιες στιγμές για μένα που δείχνουν πραγματικά τα επιτεύγματά μας, τα οποία δεν μπορούν να εκφραστούν με νομισματικούς όρους ή οικονομικά αποτελέσματα.

Υπάρχει κάτι που θέλετε να πείτε στους θαυμαστές;

Το Σωματείο υπάρχει για τους φιλάθλους και μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα. Τώρα, όπως πάντα, η ομάδα χρειάζεται την υποστήριξη των φιλάθλων της. Πάμε μπροστά μαζί και μένουμε δίπλα στην ομάδα σε κάθε βήμα της διαδρομής!

———————————–

(EN)

The new season has started, how do you evaluate your transfer campaign? Is everything ready for the new season? Are you happy with the start?

We will determine how happy we are with the preparation and how ready we are only by the end of the season. Only the final result will show how good we did our job. However, we do have a bit of optimism. We started the preseason early and many players have stayed in the team, having long-term contracts. We strengthened the positions that we thought were always problematic. We took a few players with perspective. We hope this year will be better than the previous one.

What goals are set for the team for this season? Are there any positions you would like to change or make stronger? What are the plans for the future?

As I said before there is no difference between the 5th and the 12th place, in football there is only one goal and it is the Champion title. When we came to Pafos, we said that by the year 6 we would create a team that can fight for the championship. So all our goals and thoughts for this season are concentrated on being on the top and we will work on this opportunity tirelessly.

As for strengthening the squad, we are now working to extend the contracts with the players we already have, but we are not in a hurry, we want to see how they will show themselves in the next couple of months. The circle of 5-6 players is determined and we will come back to them with proposals in the nearest future. For the next year we see the goal to improve the squad and are already working on that.

This year you made a very expensive transfer of a player setting historical record for Pafos. How did it happen? What is the reason for this?

This year we stayed in the same budget as previously. The budget for salaries and sport activity has changed maximum for 5-7%, we just did our work with more quality. In regards to infrastructure, including training base, hotel, office, fields, though we are not stopping the development of the facilities, this year those spendings have decreased. This got us some spare money that we decided to spend on players who will truly strengthen some positions. We still have the resources to buy an attacking player, winger and central defender during the winter transfer window. By that time we will also see if we need to cover other positions.

What are you plans in terms of infrastructure? What are the goals and objectives?

The main part of works at the training base is finished and we were able to create the most modern facility with 2 hybrid pitches, 5a side field, beach football and volleyball grounds, paddle court, medical and rehabilitation facilities, steam room and gym. The only thing left is to relocate the office buildings and construct additional office space for our analytics, scouts and administration. We are also planning to add wet spa for players, cryocamera and gym for the U19 and academy. As well as that we will open a new cafeteria and build parking for the parents for more convenience. We are also thinking about building a separate centre for our youngest players – the grassroots to give them an opportunity to train on the best facilities.

What is the current situation with the Stelios Kyriakides stadium? We saw the announcement by the KOA that the stadium will be closed, what do you know about it?

We have actually submitted an application to the KOA for a permission to reconstruct the stadium while fully financing it on our own 6 months ago. To this day still we have not received any response to this application. Unfortunately, millions that we were planning to invest are left unneeded by the Cypriot sport. We don’t have the opportunity to wait for an answer any longer, so we are looking to buy an independent land and build an independent stadium.

The fact that the Head of KOA is announcing that we will have to free the stadium shows the attitude of the  Federation towards the fans of Pafos . Especially as it is happening exactly at the moment when more that 6,000 people started attending the games, when the club is in positive movement, when the football in Paphos is developing, when more young players are invited to the national team. I don’t know if this is done deliberately, but the moment was chosen appropriately to maximise the harm.

However, we still believe, the KOP, KOA and all government bodies involved can not ignore the army of the fans, as the football exists for them and only for them.

If we will have to leave – its ok, we are ready for this. We understand these situations and underground waters. Somebody wants us to play the second part of the championship when we will fight for championship and Eurocups at somebody else’s stadium without the support of our fans. We are prepared for that, hope the fans are as well. But I want everyone to understand, if we will leave the Stelios Kyriakides we will never come back to play official games there.

Next year the general assembly of UEFA will be held in Cyprus and if the president will show the congress the stadiums of Tsirio, Makario and Stelios Kyriakides and will after go to all the stadiums of 2nd division, it will show in what bad condition our infrastructure actually is.

During our time with the club, we worked open and honest and we did not ask the government for help, or use any governmental fund even for the academy. We are only counting on our professionalism and ourselves.

Have you tried talking to the head of Federation? Has he offered any help?

It looks like the Head of the Federation is unfortunately busy with other matters. It looks like Pafos was never a priority for him. As I may remember, for the last years he did not attend a single game of Pafos. I believe if the help was not offered for such a long time, I don’t think we should expect it anytime soon.

The season has barely started, but everyone is already talking about refereeing mistakes and about what needs to be changed. What is your opinion on that?

We have declared our position on this many years ago and it stays the same. We believe the level of the refereeing should be improved; however it is important to make it correctly. As we mentioned, we need to invite foreign referees and give them an opportunity to work with local referees to raise the level with the help of competitive environment and joint work. We also see a big opportunity in Cypriot referees working overseas, to develop skills and get experience from there.

My personal opinion about Mazic is more positive. During his time, we see some positive changes, as example a 24 year old referee came to judge the highest category, a 26 year old referee was promoted. He does work to change the perception of the refereeing. In addition to the appointment for the matches, the whole system should be more open and transparent, everyone should be aware of what is going on. The most important issue at the federation why many clubs are unhappy is that despite declaring and promising one thing, the federation does completely opposite. The whole football world thinks that we with our investments and goals do not deserve that. At this moment, the Federation does not invest in football and football clubs, all this lies on the shoulders of investors and owners of the teams who want to see more clear and correct decision and protection of their financial interests.

There are a few new investors in Cypriot football, for example in Akritas, Aris, Karmiotissa, Ypsonas. What do you think about that as the first foreign investors here?

As you have stated, we were the 1st invest in Cypriot football and it is not a secret that we were contacted by the investors of Aris and Akritas regarding their interest and investment in Cypriot football and we offered our advice and guidance based on our 6 year experience in Cypriot football. We think if the people come with the right intentions, set goals and strategies to improve infrastructure, academies and football as a whole-  they should be welcomed and should have no nationalities or prejudice towards them. As they say, we should thank not our friends, but our rivals, as only through competition we grow. Being in competition with clubs like Omonia, AEK, APOEL, Apollon and other teams, Pafos has improved its level and we are of course thankful for that.

Another question is that investors should be treated with necessary caution, no matter which country they are from, they should have a substantial financial background and provide suitable guarantees that the football club will continue to exist and will not become a means for self-expression or momentary ambition.

We see a lot of activities around the club at the moment – media, singers, artists. The attendance has grown, how can you comment on that?

It is the first year when we showed for a long time that we are a partner who does not say much but instead shows with actions and the city begins to believe in us. The best PR is not what you talk about yourself but what the people are saying. We are thankful to our sponsors and fans that come and support us and we can guarantee we will not fail them.

In any case we look positively and we are certain in our abilities. We understand that there is a long process ahead and we did not yet make any huge successes, but we are gradually moving forward and sooner or later we will get where we want to be.  We understand that behind us we have a huge army of fans consisting of adults and children from the city and surrounding regions. They root for us, they show that they care and they are ready to support us.

We see less Cypriot players in the team and even in U19 now there are more foreign players. What can you say about that?

Yes, unfortunately, it was hard for our Cypriot guys to get a place in the squad and we decided it was more fair and more beneficial for the players and Cypriot football as a whole, to let them go to the other teams to get some practise. The level of football is developing in Pafos and its hard for them to progress to the first team’s squad.

Regarding the U19 – we need to raise the level of players in the team. The academy did not work properly in the previous years and we did not have a large selection of the players from the region. This made the level quite low and to make it competitive we need to build an appropriate environment, where the players can grow. U19 is already professional football with its own problems, goals and specific trainings. We want to see result, we spend 60-70 thousand per player per year and we want this money to be invested properly.

Nobody talks about situations like those that we had recently with the U19, when for the last games 5 players were just not let out from the army for the games. How can we talk about professionalism when they simply do not have the opportunity to train and play. Even if they stay with our team, I don’t think they will have any progress in one year if they are training twice per week instead of twice per day and not playing games. Unfortunately, this is the process that is going on, but we are trying to change it.

In comparison if we look at the U17, the team went to the tournament in Spain, had a draw with Barcelona team of players born in 2005-2006 first time in the history of Cypriot football and had a draw with Cadiz, won with the team of the Spanish first league. We see the progress. This year is the first time when 6 players of academy were summoned for the national youth teams. We are trying to impose a certain style of operation in our academy regarding the training process and the methodology and we are expecting the academy level to raise even more.

We are also preparing for a launch of a unique campaign “10 Weeks with the Stars” together with Korantina Homes. The campaign will see 10 world football stars visiting the academy with trainings and masterclasses over the course of 10 weeks.

In addition to that, this year we will be sending the majority of the Academy’s coaching team for internships in other clubs in order to get international experience.

Another thing aimed at the development of the Academy is that we will conduct 2 tournaments with the participation of the international teams in Pafos and the Academy teams will also participate in 3 international tournaments abroad.

The secret of success is to make the first step. And we have already made ours to change the social club into a professional one!

What are the main principles of the club? Are there any off-limits topics?

The main slogan of our team, which I personally follow throughout every aspect, is “If you really want to do something, you’ll find a way. If you don’t, you’ll find an excuse.” In addition to that, it is very important that we respect our Club, our superiors and our peers. The Cub comes first. We may leave, but the Club stays. We do our best for the Club to be on top in every aspect. We always look for an opportunity to do better in our job. We care about personal appearance, we are the face of the Club and we lead with example.

Of course, there are topics that are off-limits. We do not talk about politics, religion, race or nationality. We are a family.  Everyone has the right for his own opinion and everyone has the right to be respected. We do not discuss any football decisions either. We focus on our own job and personal tasks.

What do you consider your highest achievement and best result with the club for the last 3 years?

Yesterday I stopped for a dinner at the restaurant and was approached by a fan called Michalis, who while tearing up was thanking us for what we are doing for the club. He said it was a great honour and happiness for the fans to raise the club together, that they understand that one or two people cannot grow the club, and the support of the whole city is required. He said he is ready to offer his support with any question or issue.

It is the moments like this for me. I think this really shows our achievements, which cannot be expressed in monetary terms or financial results.

Is there anything you want to tell the fans?

The club exists for fans and only together we can achieve results. Now, as ever, the team needs the support of its fans. Let’s go forward together and stay next to the team on every step of the way!